כל מה שצריך לדעת על גילוי מרצון אנונימי
נוהל גילוי מרצון של רשות המיסים
רשות המיסים מפרסמת בכל מספר שנים נוהל גילוי מרצון. נוהל גילוי מרצון העדכני פורסם על ידי רשות המיסים בשנת 2014, והוא תקף עד לסוף שנת 2016. במסגרת נוהל גילוי מרצון ניתן להגיש בקשת גילוי מרצון לרשות המיסים ולדווח על הכנסות שהוסתרו ממס הכנסה ולא שולמו עבורן מיסים על פי חוק. אדם אשר הגיש את הבקשה והתאים לקריטריונים על פי הנוהל, יוכל לשלם את החסר ולא ינקטו כנגדו צעדים משפטיים וענישה. הנוהל התחיל כיוון שאזרחים רבים, בניגוד לקבוע בחוק, בוחרים להסתיר את הכנסותיהם ממס הכנסה או לחלופין לא מדווחים על כספיהם המוחזקים בחשבונות בנק מחוץ לשטחי מדינת ישראל. בכך האזרחים הללו מתחמקים מתשלום מיסים.
באילו מקרים ניתן להגיש גילוי מרצון אנונימי? מדוע האפשרות הזו קיימת?
גילוי מרצון אנונימי ניתן להגיש במסגרת נוהל גילוי מרצון הנוכחי. מדובר על הגשת בקשת גילוי מרצון רגילה, אך ללא מסירת שמו של הנישום לרשות המיסים. רשות המיסים החליטה לאפשר גילוי מרצון אנונימי עקב חשש של אזרחים רבים לפעול במסגרת נוהל גילוי מרצון. הגשת בקשת גילוי מרצון לרשות המיסים היא באיזשהו אופן הפללה עצמית, ומדובר במצב לא נוח עבור רבים. האינטרס של רשות המסים הוא, מן הסתם, לוודא שכמה שיותר אנשים ינצלו את נוהל גילוי מרצון וידווחו על ההכנסות אותם הם מסתירים ממס הכנסה. על כן, נוהל גילוי מרצון אנונימי מתאים במיוחד. במסגרת גילוי מרצון אנונימי, שמו של הנישום יועבר לרשות המיסים רק בשלבים מאוחרים יותר של התהליך.
מתי אי אפשר להגיש גילוי מרצון אנונימי?
רשות המיסים מאפשרת להגיש בקשת גילוי מרצון במסלול מקוצר הנקרא גם המסלול הירוק. המסלול הזה מתאים לאזרחים אשר הכנסותיהם לשנות המס המדווחות קטנות משני מיליון שקלים. במסלול המקוצר לא ניתן להגיש בקשת גילוי מרצון אנונימית.