כאשר אנו מדברים על מניות ישראליות של חברות גדולות במיוחד, אין כל צל של ספק כי אחת מן הבולטות ביותר שבהן היא מנייתה של חברת כיל. בואו ונבדוק על מה מדובר בעצם במקרה זה.
חברת כימיקלים לישראל, או בקיצור כיל, היא חברה לייצור אשלג, ברום ומגנזיום אשר פועלת בעזרת חברות בת כמו מפעלי ים המלח, תעשיות ברום, רותם אמפרט נגב וחברות שונות אחרות. כיל נחשבת לאחת מתוך חמש החברות הגדולות ביותר בעולם בתחום של ייצור דשנים והיא פועלת כמובן גם בחו"ל. החברה נשלטת על ידי החברה לישראל, אשר היא נשלטת על ידי האחים עופר שקנו את התאגיד ממדינת ישראל לאחר שהוחלט להפריטה במהלך שנת 1992.
תהליך הפרטת החברה
כיל הוקמה על ידי מדינת ישראל בשנת 1968 ואיגדה יחד את מפעלי ים המלח וכימיקלים ופוספטים, וכמו כן את מפעלי חיפה כימיקלים וערד כימיקלים, אשר היו באותה התקופה בשלבי הקמה. בשנת 1992 החל תהליך ההפרטה של החברה, והיא הונפקה באופן חלקי בבורסה של תל אביב. כיום כיל היא חברה ציבורית רב לאומית אשר נשלטת בידי האחים עופר המחזיקים ב – 50% ממניות כיל, ויתרת המניות מוחזקים על ידי הציבור וגורמים מוסדיים שונים, כאשר 10% מהמניות מוחזקות על ידי חברת פוטאש הקנדית.
פעילות החברה בעולם
מקום הפעילות העיקרי של החברה הוא בים המלח המהווה את המקור רוב חומרי הגלם שבו היא עושה שימוש. כיל מחזיקה גם ברישיונות כרייה למינראלים בספרד ובאנגליה והיא מחזיקה מתקנים לייצור דשנים בהולנד, ספרד, גרמניה, ארה"ב, אנגליה, צרפת וסין. לחברה מתקני ייצור משניים במדינות כמו טורקיה, בלגיה, ברזיל, ארגנטינה ואוסטרליה. החברה החלה בתכנון הקמת מפעל נוסף בהודו.
מניית כיל
מניית כיל נסחרת בבורסה של תל אביב והיא נחשבת למניה הנסחרת ביותר בבורסה זו. לאחרונה ירד ערך מניית כיל באופן משמעותי עקב הכרזתו של שר האוצר מאפריל האחרון כי בדעתו להקים וועדה שתבדוק את חלק המדינה בכריית משאבי הטבע של המדינה וכי הוא מתנגד למכירת כיל לחברה הקנדית פוטאש.